Barnlige burgere
Af: Helle Brønnum Carlsen
Ingredienser
- Burgerboller:
- 20 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 1 spsk salt
- 1½ dl kærnemælk
- 4 dl durummel
- ca. 6 dl hvedemel
- 1 spsk olivenolie
- 1 æg (til pensling)
- evt. sesamfrø (til pynt)
- Burgere:
- 1½ kg hakket oksekød (eller mere, men mange børn spiser ikke så meget kød)
- 50 g smør (til stegning)
- salt
- peber
- Fyld:
- 1 salathoved (i blade)
- ½ agurk (i tynde skiver)
- 5 tomater (i tynde skiver)
Sådan gør du
Burgerboller:
Udrør gæren i vandet, tilsæt salt, kærnemælk, durummel og halvdelen af hvedemelet. Tilsæt resten i små portioner, til dejen er smidig og slipper skålen. Ælt blank med olien, og stil den til hævning i køleskabet i 3-4 timer, dækket med plastfilm med huller.
Slå dejen ned, og form 15 relativt store og flade boller (rul evt. ud med kagerulle), og lad dem efterhæve i 20 minutter. Pensles med æg eller vand, og drysses med sesamfrø eller sigtet mel. Stilles i kold ovn og bages ved 210 grader i 5 min. Og dernæst i 180 grader i 10-15 min. midt i ovnen.
Kan fryses i plastpose, mens de endnu er lune, evt. flækkede, så de hurtigere tør op.
Burgere:
Form 15 store, men flade bøffer, vend dem på en god, varm stegepande 10 sekunder på hver side og drys med salt og peber. Smelt smørret på panden, og steg så bøfferne ca. 3-4 minutter på hver side.
Flæk bollerne. Læg bøfferne på, og luk sammen.
Sæt burgerne i ovn ved 250 grader i 5 minutter, så bollen bliver sprød.
Agurker, salatblad og tomater lægges ved siden af, så man selv kan bygge burgeren alt efter, hvad man har lyst til.
Øvrigt
Man kan også brune bøfferne på panden som beskrevet, lægge dem på en bageplade og stege dem 8-10 min. i ovnen ved 200 grader, lige inden de skal serveres.
Energiindhold pr. stk.:
Kulhydrat: 30 gram
Protein: 27 gram
Fedt: 13 gram
Energi, kJ: 1451 kJ
Energi, kcal: 290 kcal